2015. november 27., péntek

Elmondom a Zibinek, hogyan kell körsálat kötniVeszel fonalat. Minél vastagabbat annál kevesebb munkával és annál gyorsabban lesz sálad. Nyugodtan vegyél jó minőségű akril fonalat. Egyrészt olcsóbb, másrészt egy csomó jó tulajdonsága van, hacsak nem vagy a természetesség megszállottja.
Ne vegyél gyapjú fonalat akármilyen  szép is, ha érzékeny a bőröd, nem bírod ha szúr, szöszöl, és mosógéppel mosol. Szóval ne, kivéve ha superwash, azt lehet, de azt is próbáld a bőrödhöz.
A sárga sálam 137 g, szóval szükséged lesz 15 deka fonalra, ez esetben a fonal vastagsága 100 g/250 m. A Berek utcában a Spar mellett van egy kézimunka bolt, ahol  van egy Dora márkanéven futó akril fonal egészen jó színekben. Az ehhez ajánlott tűméret 3-3,5, de ha olyan mintájú sálat szeretnél mint az enyém akkor nyugodtan használj 5-ös tűt.
Minden fonalon rajta van, hogy normál "szorosságú" sima kötéssel, és a megadott tűmérettel hány szem adja ki a kb. 10 cm-t (ennél 22).
Ha a sárga sálam mintáját kötnéd akkor viszont ezt dobhatjuk is a levesbe, mert az egy igen laza minta. Ilyenkor célszerű próbakötést csinálni (felszeded mondjuk a minta szemszámának háromszorosát és kötsz 2-3 mintaegységet, azt megméred, kitalálod mekkora sálat szeretnél, aztán számolgatsz.

Körsálat kétféleképpen is köthetsz. Ha nem vagy rutinos és azt szeretnéd, hogy a méret mindenképp passzent legyen, akkor kötsz egy sima sálat és a két végét összevarrod. Nem fog látszani, amúgy is össze-vissza tekeredik a nyakadon...

Kötheted körbe is, de akkor akkora lesz amekkora. Ha az elején elszámoltad magad és túl sok vagy túl kevés szemmel álltál neki, akkor kénytelen leszel egy zsiráfnak, vagy egy elefántnak ajándékozni :D

Ha megvan a fonalad és a tű (ha körbekötöd akkor mindenképp körkötőtű, ha csak sima sálként akkor másik is jó, de bármelyiket tudok kölcsönözni) és még mindig nem ment el a kedved akkor neki is állhatsz :D Az egyszerűbb mintát a lenti linken találod.

Ha pont olyat szeretnél mint az enyém akkor beviszek neked egy könyvet a mintával hétfőn, vagy eljöhetsz érte hozzám, ha éget a kötési vágy :D .


Ha segítség kell szólj!

http://kossunklanyok.hu/mintak/ejtett-szemes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése